the DiVine Wine Tours - individuální “šité na míru” vinařské zájezdy v Toskánsku a Itálii

  • Čeština
  • English

VINAŘSKÉ ZÁJEZDY V ITÁLII

vinařské oblasti Itálie

Něco o víně a našich wine tours v Itálii od Antonia Sferlazzo

Víno bylo vyráběno v Toskánsko již nejméně před 2500 lety, jak to dokládají některé etruské malby; skutečně v té době bylo toskánsko nazýváno „Enotria“ (země Enos, znamenající „víno“ ve staré řečtině); královnou toskánského vína je Sangiovese, černý hrozen velmi bohatý na tanin, proto je vhodné k výrobě červených vín určených ke zrání a vzájemně se od sebe odlišujících, jako jsou Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano, stejně jako jejich „terroire„, jak jsme již vysvětlili, je zcela jiné; ale snad to, co se stalo nejrenomovanější toskánskou vinařskou oblastí, je Bolgheri, oblast u moře a země slavného Sassicaia, směsi francouzských hroznů Bordeaux, stejně tak Cabernet a Merlot, oceněné v roce 2018 časopisem Wine Spectator jako špičkové světové víno; ale vinařské oblasti jako jsou Lucca, Maremma, se jistě rovněž vyplatí objevit. My vás tam zavedeme.

Toskánsko

Nepřehlédněte standardní 3-denní wine-tour: 1. den Chianti, San Gimignano; 2. den Montalcino, Montepulciano; 3. den Bolgheri; Možnost zaměřit prohlídku na jižní části Toskánska, objevit vína z oblasti Maremma nebo dokonce návštěvit region Umbrie (Orvieto a Sagrantino di Montefalco), který může být přičleněný k zájezdu;

Víno bylo vyráběno v Toskánsko již nejméně před 2500 lety, jak to dokládají některé etruské malby; skutečně v té době bylo toskánsko nazýváno „Enotria“ (země Enos, znamenající „víno“ ve staré řečtině); královnou toskánského vína je Sangiovese, černý hrozen velmi bohatý na tanin, proto je vhodné k výrobě červených vín určených ke zrání a vzájemně se od sebe odlišujících, jako jsou Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano, stejně jako jejich „terroire“, jak jsme již vysvětlili, je zcela jiné; ale snad to, co se stalo nejrenomovanější toskánskou vinařskou oblastí, je Bolgheri, oblast u moře a země slavného Sassicaia, směsi francouzských hroznů Bordeaux, stejně tak Cabernet a Merlot, oceněné v roce 2018 časopisem Wine Spectator jako špičkové světové víno; ale vinařské oblasti jako jsou Lucca, Maremma, se jistě rovněž vyplatí objevit. My vás tam zavedeme.

Chianti and Chianti Classico

Rozsáhlá kopcovitá oblast mezi Florencií a Sienou; magická krajina, stále divoká, převážně pokrytá lesy a vinicemi, kde staré hrady a starobylé neporušené opevněné městečka, jako Radda či Castellina, stojí na vrcholu každého kopce. Hlavním městem je Greve in Chianti, známé také kvůli toskánskému mořeplavci Giovannimu da Verrazzano, který objevil řeku Hudson a Manhattan, a který se narodil v rodinném sídle nedaleko výše zmíněného města Greve in Chianti. Jak dokládají původní etruské obrazy, víno se vyrábí v Chianti přinejmenším 2500 let. Ve skutečnosti se v té době Toskánsko jmenovalo „Enotria“ ( tj. zeme “ vína“, ze starořečtiny) a o bohaté vinařské tradici svědčí světově známí vinaři jako např. Antinori nebo Frescobaldi, kteří ve svých rodinných sklepech v Toskánsku dělají své víno již přes 500 let, a tudíž jejich rodinná tradice i sklepy jsou spojeny s jejich životy a víny již od dob renesance.
Pojem „Classico“ se odkazuje na vína vyrobeného v menším elitním území oblasti Chianti. Dále přísného pravidla vyžadují, aby Chianti Classico obsahovalo minimálně 80% podíl hroznů Sangiovese.

READ MORE

O zbytkovém procentu hroznů se může vinař může rozhodnout sám, nicméně často se přidávají k Sangiovese odrůdy jako Merlot nebo Cabernet, a to za účelem zmírnění taninu. Naštěstí jsou pryč doby, kdy se výrobci snažili vytvořit tzv. mezinárodní chuť. Chianti Classico musí být prodáváno ne dříve než jeden rok (nebo dva roky pokud je předurčen se stát „riserva“. Naše wine tour Chianti Classico samozřejmě nevynechávají nedaleké městečka jako San Gimignano, tzv. středověký „Manhattan“, a to nejen kvůli tyčícím se věžím, ale také pro jeho víno Vernaccia, jediné původní bílé toskánské bílé víno.

Brunello di Montalcino

Montalcino, malé vyvýšené město cca 40 minut jižně od Sieny, propůjčuje jméno jednomu ze světově známému špičkovému vínu, Brunello di Montalcino, vyrobeno dle legislativy se 100% obsahem Sangiovese. Brunello di Montalcino, taktéž zvané „Grosso“, je velmi bohaté na tanin a vyžaduje zrání po dobu nejméně 5-ti let. Ale ve sklepě otce Brunella, Franco Biondi-Santi, který nedávno zemřel, se uchovávají láhve staré více než sto let a jsou stále v dobrém stavu. Mladší Brunello se nazývá Rosso di Montalcino a může být naopak prodáváno jen jeden rok po sklizni.

Nobile di Montepulciano

Montepulciano, velkolepé městečko tyčící se na kopci, se nachází 45 minut jihovýchodně od Sieny. Bylo vystaveno v období renesance z „tufu“, vulkanické horniny. Etrusky již staletí předtím používali zakřivené podzemní tunely z tufu jako úkryty a sklepení. Vinice v okolí města produkují jedny z nejlepších toskánských vín nazývané Nobile. Tento název dostalo po dopisu papeže, který v době renesance navštívil město a požádal biskupa z Montepulciana o poslání do Říma onoho „ušlechtilého a fantastického vína“, které zde zakusil. Variace Sangiovese pěstovaných v Montepulcianu se nazývá „Prugnolo Gentile“. Vino Nobile di Montepulciano musí zrát po dobu alespoň dvou let, zatímco „Riserva“ pro po dobu tří let. Rosso di Montepulciano je jakýmsi mladším Nobile, které je připraveno ke konzumaci po kratší době.

Bolgheri

Tato velmi malá přímořská vinařská oblast západního Toskánska má délku pouhých 20 km a táhne se od městečka Bolgheri směrem k moři. Díky intuici markéze Incisa-Della Rocchetta a Giacomo Tachis, otce všech italských vinařů, se zde v 70-tých letech rozhodli pěstovat francouzské odrůdy vinné révy: o pár let později, Sassicaia, směsice Cabernet a Merlot , se stala nejslavnějším vínem na světě. Netrvalo dlouho a pro všechny špičkové italské producenty vín se stala koupě pozemků, vinic a vybudování sklepů v Bolgheri téměř “zlatou horečkou”. Angelo Gaja (“otec“ Barbaresca”) byl první vinař, který se zde v Bolgheri usadil. Dnes jde o jednu z nejznámějších vinařských oblasti na světě, kde se za 20 let rozšiřila rozloha vinic z 250 na 960 hektarů. 

READ MORE

Perfektní adaptace odrůd révy Bordeaux v teplejším a sušším středozemním mikroklimatu oproti v pobřežní oblasti Atlantiku, zrodila i mnoho jiných významných vín, jako například Masseto, Ornellaia.

The DiVine Wine Tour Tuscany Chianti Bolgheri 2016

The DiVine Wine Tour Tuscany Carmignano 2017

The DiVine Wine Tour south Tuscany Umbria 2017

The DiVine Wine Tour first Chinese clients 2018

 

May 2019, The DiVine Wine Tour in Tuscany on the hills of Lucca and 5Terre


May 2019, The DiVine Wine Tour in Tuscany with buyers from Slovakia

September 2019, The DiVine Wine Tour in Tuscany for a Czech company

Benátsko

Nepřehlédněte náš standardní 3-denní wine-tour: 1. den Verona / Valpolicella; 2. den Soave nebo Bardolino / Gardské jezero, případně Franciacorta země italského šampaňského; 3. den, Prosecco a Friuli / Collio Do programu může být začleněná Verona jako první zastávka do Piemontu, wine-tour ve Veroně, nebo se v městě Romea a Julie můžete zastávkou při cestě z/do Trentino-Alto Adige, viz. níže (možnost žádosti programu „na míru“).

Benátsko je jednou z největších vinařských oblastí, ve které jsou vinice charakteristickým krajinným prvekem. Vino zde existuje ve všech jejích formách: červené, bílé, šumivé nebo sladké, jako Reciotto, a dezertní víno z Valpolicella. Díky různosti mikroklima ovlivněného Alpami, Gardským jezerem, proudy Jaderského moře a specifickou půdou, Veneto oplývá mnoha „terroiry“ vyjadřující obrovskou škálu vín a vinných hroznů. Od bílého Soave, tak plného minerálů stejně jako vinná réva pěstovaná v sopečné oblasti východně od Verony, nebo šumivého Prosecco z Valdobbiadene, v blízkosti Trevisa. Od lehkých vín jezera Garda, jako jsou například Bardolino k silnému červenému vínu z Valpolicella. Z vinařské oblasti kolem Verony pochází mj Ripasso a Amarone– bezesporu král vín Veneta a jeden z nejznámějších italských červených vín, které se vyrábí z hroznů Corvina, Rondinella a Molinara, které se suší několik měsíců před lisováním. Výsledkem je plné víno, bohaté na cukry, o kterém můžeme říci, že je téměř „meditačním“ vínem. Verona, město Romea a Julie, je díky nedalekému jezeru Garda a letnímu opernímu festivalu v Aréně jedním z nejatraktivnějších italských turistických destinací. Nicméně zde pulzuje i svět obchodu s vínem – každý rok v dubnu se shromáždí stovky tisíc obchodníků s víny z celého světa na VINITALY, jednoho z nejvýznamnějších vinařských veletrhů na světě.

The DiVine Wine Tour Verona 2015

Piedmont

Nepřehlédněte naší standartní 3-denní wine tour: 1. den Verona / Valpolicella; 2. a 3. den Piemonte / Langhe; Podívejte se taktéž na pár našich standardních programů: Podívejte se na Youtube na sestřih několika záběrů z podzimu 2016: Verona / Valpolicella a Piemonte / Langhe: The DiVine Wine Tour – November 2016 ( https://youtu.be/11gHEWX6PKw )

Také Piemont zabírá mezi italskými regiony přední příčku ve výrobě vína a naleznete zde mnohé vinařské oblasti jako Moscato d’Asti, Gavi, Roero. Avšak místo, na které se soustřeďuje mezinárodní pozornost, je velmi malé území s názvem Langhe: zde se vyrábí dvě z největších celosvětově proslulých italských vín – Barolo a Barbaresco. Obě jsou vyrobeny ze 100% z odrůdy Nebbiolo, krále hroznů Piemonte. Stejně jako Sangiovese, i Nebbiolo je velmi bohatá na tanin, proto Barolo a Barbaresco vyžadují minimální dobou zrání 4 roky, během níž má víno čas se vyvíjet a zlepšovat. Proto Barolo, společně s toskánským Brunello a Amarone z Valpolicella, patří k nejžádanějším a nejdražším italským vínům. V Langhe, magické kopcovité krajině, je téměř každý čtvereční metr pokrytý vinicí. Výjimku tvoří malé procento zalesněné půdy určené pro velmi specifické účely: sklizeň proslulých bílých lanýžů z Alby, hlavního město Langhe, kde každý podzim milovníci této vzácné „hlízy“ shromažďují z celého světa, aby koupili ty nejlepší kousky; nebo alespoň, protože cena není nejnižší, aby cítili onu jedinečnou chuť lanýžů…

The DiVine Wine Tour Piemonte 2015

Trentino-Alto Adige

Nepřehlédněte: wine tour v regionu Trentino-Alto Adige (Trento, Bolzano) může být dle zájmu připojena před nebo po wine tour ve Valpolicella/Verona (viz. výše)

Trentino-Alto Adige je důležitá vinařská oblast, která se rozprostírá od úpatí Dolomit až k velkým italským jezerům. Vinná réva se pěstuje v údolích, v naprosté harmonii s krajinou, jindy naleznete vinice rozprostírající se na strmých svazích, které jsou zesíleny geometricky dokonalými kamennými zdmi. Rozmanitost půdy, diverzita klimatických podmínek a nadmořských výšek a četné výkyvy teplot mezi dnem a nocí, umožňují tvorbu mikroklima a specifických podmínek pro révu, která má za výsledek její vynikající přizpůsobivost. Obecně lze říci, že vína z této oblasti jsou spíše elegantní, voňavé a svěží povahy. K nejdůležitější autochtonní červené odrůdě patří Lagrein a aromatické Teroldego Rotaliano. Rozšířené je taktéž pěstování mezinárodních odrůd jako Merlot, Cabernet, Pinot Noire a Chardonnay, které nacházejí uplatnění ve vynikajících šumivých vínech vyrobených metodou „charmat“. Zajímavé a rafinované jsou zdejší bílé vinné révy jako Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský a aromatický Gewürztraminer. Poslední výše zmíněné odrůdy byly dovezené z Rakouska a Německa, pod něž Trentino-Alto Adige spadalo v době habsburské monarchie.

Sicílie

Nepřeklédněte naši 6-ti denní wine-tour na Sicílii: 1. den: příjezd na letiště Catania, transfer do jižní části Sicílie; 2. den: Nero d’Avola a Ragusa Ibla; 3. den: Catania, Acireale; 4. den: vína z Etny; 5. den: Taormina a sopka Etna; 6. den: odlet z letiště v Catanii.

Sicílie je ideální turistická destinace nabízející svým návštěvníkům snoubení archeologie, architektury, moře, slunce, úžasné gastronomie, tradicí, přírody, sopečného vulkánu a samozřejmě Sicilanů s jejich místní vinařskou tradicí. Tento bájný ostrov byl v minulých staletích osídlen Řeky a Araby, kteří zde započali s pěstováním původních odrůd vinné révy. Dnes Sicíli pokrývá 15 odrůd, mezi nimiž k nejznámějším bílým patří Inzolia, Catarratto, Carricante, Grecanico, Ansonica. Naopak mezi červené velikány mají své místo Frappato, Perricone a Nero d’Avola. Posledně uvedená odrůda byla ještě před několika lety na celém světě určená k výrobě levného stolního vína pro supermarkety nebo k použití jejího vinného moštu s vysokou cukernatostí k vývozu do Toskánska, Veneta nebo Piedmontu. Naštěstí díky nadšení několika vinařů, v čele se známým „guru“ sicilského vinařství, Salvem Foti, se dnes v mnohých sicilských vinařských usedlostech produkují úžasné vína z Nero d’Avola. V neposlední řadě bychom chtěli poukázat na Nerello Cappuccio a Nerello Mascalese, jako „nejsvůdnější“ červené sicilské autochtonní révy. Obě rostou na sopečné černozemi východní a severní strany Etny, kde se obvykle pěstují ve tvaru „alberello“ (malých stromků) na malých terasách, které obepínají svahy sopky od 1.000 m.n.m. Tradice tzv. „viticoltura Eroica“ (hrdinného vinohradnictví) se zde stále provádí ručně bez mechanických nástrojů, aby kořeny vinné révy mohly vniknout do lávy a absorbovat její vzácné minerály. Mikroklima, mísící se moře, silné slunce, vítr, sůl, oblaka a sopka dokomponovávají zbytek vinařského umění: výsledkem jsou fantastické vína nesmírně bohatá na minerální látky, příchutě, kyselost a ušlechtilé taniny. Pravděpodobně nepříliš odlišným vínem od toho dnešního se nechal inspirovat Odyseus, který jak říká legenda, se nechal místním vínem inspirovat k úniku před Kyklopy, kteří žili v jeskyních této části Sicílie. A konečně, „dulcis v Fundo“, tedy sladké až na konec, jak říkali staří Římané…Zibibbo Pantelleria a Malvasia z ostrovů Lipari, které generují dvě úžasné sladká vína …Není toho dost k zamluvení si wine tour na Sicílii?

The DiVine Wine Tour Sicily Etna 2018

Apulie, stejně jako Sicílie, je ideální turistickou destinací, kde se snoubí úžasné smaragdové moře, slunce, jídlo, tradiční hudba, „pizzica“, příroda, místní vinařské tradice, archeologie a architektura známá především svými starými venkovskými útočišti (dále jen „trulli“) stejně jako perly barokního umění v Lecce či Galatině. Vinařská historie tohoto regionu sahá do dob antických Řeků a Římanů, kteří pěstovali mnoho odrůd vinné révy především v oblasti Salenta – v extrémní části italského „podpatku“ – odkud pochází pravděpodobně dvě nejznámější místní červená vína: Negroamaro a Primitivo. Díky vysoké cukernatosti hroznů, byla ještě před několika lety většina zdejší produkce odsouzena k vývozu do severní Itálie (do Benátska, Toskánska nebo Piemontu). To naštěstí dnes už neplatí a vinařské usedlosti v Apulii dodávají na trh vlastní vynikající vína. V neposlední řadě nesmíme zapomenout, že Apulie je největší producent italského olivového oleje. Odkaz na víno z Puglie https://vinko.sk/zo-sveta/putovani-po-italii-s-renatou posledný článok, ktorý napísal Antonio Sferlazzo a publikovaný na webovej stránke spoločnosti Vinotéka;​

The DiVine Wine Tour Puglia

Prehliadka Amarone Valpolicella Monte Faustino Divine Wine|Ochutnávka vína doc Divine Tour|Turínska prehliadka Sicílie Benanti Etna|Prehliadka degustácie Doc Divine Wine Tour|Noble Montepulciano ochutnávka prehliadky Divine Wine Tour|Prehliadka vína DiVine na Sicílii Etna|vinarske zajezdy v italii|Prehliadka vína DiVine Apulie|Prehliadka vína DiVine v Piemonte|Prosecco docg z Valdobbiadene |Prosecco v blízkosti Trevisa|